|
"Nje dhender pak i lehte Te nesermen e marteses se vet Vrau gruan me te gdhire Morali ? Nata sjell keshille"
- A. Allais (A. Ale)
|
Grua-shqip; shqip-grua |
|
|
|
16/12/2006 - 16:45
|
Kėndvėshtrims

|
Te kthehem edhe njehere tek tema:
Kur e nisa, mendova te perkthej ose te pershtas ne shqip pjese nga broshura ( se per liber eshte shume i vogel) ne fjale. Cfare ndodh? Mario shkruan e une perkthej se kur te afrohet gruaja me dy bluza ne dore e te pyet se cilen te zgjedhe duhet t'ia mbathesh... Ne rregull teoria. Po praktikisht? Une vete mundohem t'i jap pergjigje nje pyetjeje qe e ben nje femer ( abstrakte) e qe eshte ku e ku me e rrezikshme (pyetja) se situata me dy bluzat: C'mendoni ju per dashurine? E eee?
Perpiqem te argumentoj, te justifikoj, te sjell prova...
Perfundimi : Me pelqejne perkthimet e tua.
Eshte nje kompliment , do thoshte dikush. Ashtu duket. Po komplimenti mbetet kompliment vetem ne kuadrin e fjalorit te zakonshem . Sipas fjalorit tone "Grua - shqip; shqip - grua", ka nje kuptim krejt tjeter.
|
|
|
|
|
16/12/2006 - 16:49
|
Kėndvėshtrims

|
Fjalor :
Grua : Me pelqejne perkthimet e tua.
Shqip : Duhet ta kishe vene re me kohe qe po flet si e ema e Zeqos. Po te kesh ndonje perkthim, shkruaje, se mbase e lexojme. Po s'pate, qepe me mire!
|
|
|
|
|
17/12/2006 - 10:27
|
Kėndvėshtrims

|
Fjalori (zgjerim i metejshem)
Grua :
Si eshte ajo qe te mos martohesh burrin qe do?
Shqip :
Akoma s'e kam vendosur te hedh hapin perfundimtar me personin qe dashuroj. Ti ke te thuash dicka ne kete drejtim?
Grua :
Njaty me ka mbet mendja :
Shqip :
Per te tjerat mund te shkruash me vone. Ketu me jep nje pergjigje e madje, sa me konkrete e sa me serioze!!!
|
|
|
|
|
17/12/2006 - 10:46
|
Kėndvėshtrims

|
Absi, bitte! Nicht böse werden.
Per temen ne fjale :
Sa i takon dashurise, jam "lasgushian" :
Se s'dashuronim as une as ti, Por dashuronte dashuria.
Plotesuese e mendimit tim eshte edhe poezia e fundit qe kam perkthyer, " Eshte cka eshte".
Sa i takon pyetjes qe ti don te sqarohet , pra lidhja dashuri - martese , me duhet, tani, vertet te mendohem. Te premtoj se pergjigjen do te ta jap serioze.
Te pergjigjem?
|
|
|
|
|
19/12/2006 - 19:40
|
Kėndvėshtrims

|
Ej, absi,
Kur thash se s'asht mir m'u martu me at q'e dashuron, pata parasysh do raste ekstreme. Shpesh vajzat (pavarsisht moshes) vuajn nga sindromi"Hirushja" e ka raste qe kjo kombinohet me ate te "Bukuroshes te fjetur". E thanme me fjal te tjera: Ju prisni qe dikush t'ju coj prej jetes "toksore" ne nji jet ma fisnike e ma t'prarueme. Ose ne rastin e dyte t'vij princi e t'ju coj prej gjumit qindvjecar (jetes aktuale). Shumica e femrave jan praktike. Dikur ato din me dal prej ktij iluzioni, me ia hjedh kthetrat atij qi ju duket ma i pershtatshem per perfytyrimin e tyne te jetes. ( Igjori djale/burre, kujton se asht aj qi e ka zgjedh vajzen!!!)( Kjo asht tem tjeter).
Deri ktu, n'rregull puna. Por ka raste, si i asaj shoqes teme, kur vajza e gjen (kshtu kujton ajo) "princin e kalter". Mbas martese fillon te humbasi "kaltersia". Princi asht nji djal/burr si gjith te tjeret. Kur shperndahet tisi i andrres, realiteti, edhe mos me kan i dhimshem, s'i ka ngjyrat e perndritme te perfytyrimit vajzeror....
Ti mos u tut. Me sa kuptoj un ti e plotson "trekandshin e bermudes": inteligjente, e vetdijshme, konseguente.
S'ka trekandsh ma t'rrezikshem per burrat. Uroj, vec, mos t'jesh trekandsh me bisht (per ket duhet me plotsue edhe nji veti tjeter.
Ps: Po dialekti jem, qysh po t'duket? Kam übue ka pak.
|
|
|
|
|
19/12/2006 - 19:45
|
Kėndvėshtrims

|
Per dicka jam i sigurt. Ne jete ndodh si thot Pushkini:
Zemra me te ardhmen rron. Nga e sotmja shqetsohet. Kur papritur gjithcka shkon, Me te shkuaren mallohet.
|
|
|
|
|
19/12/2006 - 20:44
|
~~~~~~~~~~

|
Besten Dank für die ausführlichen Antwort. Zakonisht noten ma t'mire merr nga une permbajtja para formes (ne lidhje me dialektin kjo). Me terhoqi shuuuume vemendjen ky rresht, bitte me ndrico pak ne kete pike (IMG: style_emoticons/default/smile.gif) ( I gjori djale/burre, kujton se asht aj qi e ka zgjedh vajzen!!!) ( Kjo asht tem tjeter). Po trekandshi me bisht cili eshte? Uroj, vec, mos t'jesh trekandsh me bisht (per ket duhet me plotsue edhe nji veti tjeter. cila eshte vetija tjeter? Vargjet e Pushkinit qendrojne natyrisht. mendoj, nese njeriu lexon me kujdes strofen para kesaj, i heq 'syzat' (IMG: style_emoticons/default/biggrin.gif) Mos u ngrys prej deshperimit nese jeta te genjen Hesht ne ditet e mundimit rishtat dit' e gazit vjen...je i po ketij mendimi? (IMG: style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
20/12/2006 - 10:10
|
Kėndvėshtrims

|
Po e nis nga fundi:
E pranoj te plote ate qe shkruan (nga Pushkini) ne vargje. Me sinqeritet te them se mua me kujtohej vetem strofa qe kam shkruar. Poezite i kam lexuar dikur pak para mature (bin zimlich alt), ndaj i kam harruar. Me lejo t'i plotsoj me do vargje te tjera, kesaj here jo nga ndonje poet klasik:
Nese jeta vjen e hidhur, Fajin vetes mos ia ver. Ne pret castin zemerdridhur, Te trishtohesh, dobi s'nxjerr.
Eshte me mire kur qesh me zorr, Se natyrshem rri trishtuar. Dhe kur je ne disfavor, Binde veten: Kam fituar!
Dhe ne qofsh mbytur ne stresse, Rri e qete, rri e ēlire. Jeta eshte nje njerke e keqe; Duaje si nene te mire!
A s'eshte keshtu?
|
|
|
|
|
20/12/2006 - 10:30
|
Kėndvėshtrims

|
Also, absi. Jetzt geht's weiter:
Te vazhdoj pak me trekendshin. Perfytyro nje yllesi (konstelacion yjor) ku secila prej cilesive qe te permenda do te ishte nje yll. Mes yjeve do te hiqnim nje vije imagjinare. Do te na formohej nje yllesi ne forme trekendshi. Me ndoqe deri ketu?
Nese po, athere dije se asnje mashkull nuk ndjehet i qete e i sigurt nen kete yllesi.
Tani prane yllesise ne fjale mendo edhe nje yll tjeter. Bashko njerin nga cepat (kulmet) e trekendshit me yllin e ri. U formua trekendshi me bisht. Ylli i ri e ka emrin Bukuria. Fataliteti i ketij konstelacioni qendron tek ajo se nje djali/burri ( sado inteligjent) ia merr mendjen bishti, dhe per hir te tij, i dorzohet pa kushte trekendshit fatal.
E thashe mire? ;-)
|
|
|
|
|
21/12/2006 - 10:54
|
Kėndvėshtrims

|
Ah, se per pak harrova! Edhe dicka tjeter. Karakteri i mashkullit varet shume edhe nga sasie e testosteronit ( hormonit mashkullor) ne gjak. Per kete arsye isha aq ne kundershtim me "Mishelin tend" sa i takon varesise thjesht psiqike te dashurise. Shume testosteron, karakter i forte, i paperkulshem, jo i gatshem per kompromis, etj... Pak testosteron; romantik, ben leshime, di te vallzoje bukur,... etj.
Besoj e di qe eshte provuar shkencerisht qe sasia e testosteronit shihet tek dora ( e djathte me duket). Kjo eshte vertet shkence e jo se them une.
P.S: Und ob ich reif bin!
|
|
|
|
|
27/12/2006 - 11:37
|
Kėndvėshtrims

|
Aha, e kuptova! Ti do nga ata qe vallzojne bukur. Schade! Te ishte tjeter, te kisha cue foton e dores teme. Ani! E skjarojm ganz kurz teorikisht. Dora e djatht me gishta te shtrim e te bashkue vendoset mbi tavolin ( ose shih mcehtas kur e vendos ai per te cilin ti je e interesueme). Nese gishti i unazes e kalon nga gjatsia gishtin tregues, ather punet jan "keq". Personi ne fjale ka teprice testosteroni. Dmth nese je ne disko, ai se ka mendjen tek muzika e vallzimi, por tek "vllaznimi". Ana pozitive asht se ai s'interesohet shume qysh je vesh. Veshja e femnave per te tille persona eshte nje pengese besdisese, te cilen memzi presin m'e hjek qafe. ( Me duket se dola temet)
Also: Gishti tregues me i shkurten se i unazes - Mashkull normal. Sa ma e madhe diferenca, aq ma dominant karakteri. Kujdes nga tullacat! Testosteroni asht pergjeges per ranien e flokve.
Hera e fundit qe shkruj ksilloj percartjesh. E kisha nis temen krejt tjeter.
|
|
|
|
|
05/01/2007 - 18:44
|
Kėndvėshtrims

|
Po i kthehem edhe njehere temes fillestare, pra fjalorit dhe shpjegimit te tij. Vazhdojme me kapitullin 5,
Gjuha sekrete e grave.
Shume burra ankohen qe s'i kuptojne dot grate e tyre. Nga ana tjeter shume gra ankohen per te njejten gje ne drejtimin e anasjellte. Atehere lind natyrshem pyetja: " Ee, cfare, si?". Shume shkencetare jane perpjekur qe t'i japin nje zgjidhje kesaj enigme, per fat te keq, pa sukses. Ka pasur shume spekulime e teori, por vetem tri jane me te mundshmet:
- 1 - Grate kur flasin, perdorin nje frekuence te ndryshme nga ajo e burrave. - 2 - Ato s'jane gra, por jashtetokesore qe perpiqen te "bejne gallate" me burrat. Teoria e trete vjen nga une: - 3 - Grate nuk duan qe burrat t'i kuptojne. Ato perdorin thjesht nje gjuhe te fshehte. Se grate meren vesh per bukuri me njera-tjetren dhe kjo me fut friken.
Grate mund te flasin edhe me sendet qe kane perballe. Dashnorja ime flet shpesh me frigoriferin. Vjen ne shtepi, turret ne kuzhine, le canten diku, i fut nje te hapur frigoriferit dhe ia fillon llogjeve. Mirpo kulmi: Ato cka thote, jane informacion per mua. Dy jave me vone vjen e me thote me ton akuzues: "...sot e kemi lene me Klausin, te kam thene!". E pare me syte e saj, kjo mund te qendroje, vec ajo s'me ka thene mua, por frigoriferit.
E vertete qe une s'dija gje, ama djathi ishte i mirinformuar. Here tjeter, nese do me duhet dicka, do pyes sallamin. Me siguri do me ndihmoje.
Sic e thashe grate mes vedi kuptohen shume mire e kjo eshte misterioze. Qe ato kane gjuhe te fshehte e merr vesh me se voni kur telefonojne. Te dashur burra. Vejani veshin asaj cka thone grate ne telefon! E shoh ket tek e dashura ime kur telefonon me shoqen e saj me te mire. Ajo thote: " ėhė ėhė po po poooo ėhėė po ėhė po po pooo po po poooooo ėhėėėė ėh pooooo..."
Asgje tjeter. Mire, do thote dikush. Kushedi c'thote shoqja dhe ajo aprovon. Por une s'do isha ky qe jam po te mos hulumtoja me tej. E pyeta shokun tim qe e ka te dashur shoqen e dashnores sime. Cfare thote ajo jotja kur flet me ket timen? Hic, m'u pergjegj ai. Vec "...ėhė ėhė po po poooo ėhėė po ėhė po po pooo po po poooooo ėhėėėė ėh pooooo..."
Ky eshte alfabet mors! Dy here shkurt, nje here gjate, nje here shkurt...
|
|
|
|
|
06/01/2007 - 16:38
|
Kėndvėshtrims

|
Ne burrat jemi prane grave, pa ditur c'te themi, pa kuptuar asgje,nderkohe qe ato telefonojne e ne sy tone na shajne sa mundin. Kete e bejne qellimisht. Ato s'duan qe ne t'i kuptojme, perndryshe s'do kishin mundesi te ankoheshin per ne.
Grate flasin shpesh edhe me gjysmefjali, ne menyre qe te na irritojne e te na qesin mendsh. Nganjehere thone vec copza fjalesh. Te krijohet pershtypja se jane fjale qe kane tepruar nga nje dite me pare. Gruaja, psh, ka pasur dje nje bisede me shoqen e saj e nga kjo i ka mbetur e tepert fjala "blu". S'eshte cudi qe te hyje papritmas ne dhomen ku ti po rri e te te thote vetem kaq: "Blu". E bukura eshte se grate presin qe ne t'i kuptojme.
Grate kane dhuntine qe me tre fjale te krijojne nje histori te gjithen. Kete burri mund ta provoje kur kthehet ndonjehere vone ne shtepi e gruaja e pyet: "C'u bere!?". Ai thote se ishte me shoket dhe u vonua se e piu nje gote. Me kete ai nenkupton se " Isha me shoket dhe piva nje gote."
Gruaja e zberthen ndryshe pergjigjen: " Aha, keshtu qenka puna! Ty s'po te pelqen me ne shtepi. Po pse more, kaq e shemtut te dukem une ty, sa te duhet te dehesh me shoket qe te ma harrosh surratin!? S'do mend. Ti i do shoket e tu me shume se gruan tate!", etj, etj.
Grate kane fantazi te perkryer. Atyre u duhen vec tri fjale dhe kur keto te trija jane fjalet e gabuara, te piu e zeza! Nje arsye tjeter pse grate perdorin gjysafjalish, eshte se ato presin prej nesh te bejme plotsimin e metejshem.
Te dashura gra. Ne s'mund te bejme dicka te tille. Ne mund te pjekim mish ne zgarre si kampione bote, por ne s'mundemi e mbi te gjitha, ne s'duam te bejme plotsim fjalish.
Njehere ndodhi qe e dashura ime u turr ne dhomen e punes ku isha ulur une dhe nxitimthi, paksa e nervozuar me tha vec ket fjali gjysmake: "... eshte ne rregull!". Pa e zgjatur me shume u zhduk nga dhoma. Jam i ulur ne tavolinen e shkrimit, dhunshem i shkeputur nga puna, i pa orientuar... I therras: " Eeej, pa kthehu pak! C'ka eshte ne rregull?".
Ajo kthehet edhe njehere pas dhe plotson fjaline: " Takimi, pra...".
Kjo ishte e gjitha. Me shume informacion s'me vjen. Fesht, ajo iken nga dhoma e une mbetem atje, teresisht i paditur, pa e pasur as haberin se per cilin takim eshte fjala. I bertas edhe njehere permbas: " Eej! Per cfare takimi thua? Cfare eshte ne rregull? Thuaj, e marrt dreqi, nje fjali te plote!...
Papritmas ajo i ka nervat e acaruara ne kulm, vrapon tek frigoriferi, hap deren me force dhe fillon t'i flase sallamit...
|
|
|
|
|
17/01/2007 - 20:01
|
Kėndvėshtrims

|
Kapitulli 6
Fjalite fajesuese te grave
Grate kane prirjen qe ta teprojne ne gjithcka dhe ne cdo situate. Grate nuk kane fjale te thjeshta qe pershkruajne nje gjendje te perkohshme.
Ne fjalorin e grave, fjalet e meposhtme jane te fshira njehere e pergjithmone (kjo eshte gjenetike):
nganjehere; here pas here; ka raste...; Falemnderit; Sa mire qe e bere kete...; Faji im; me vjen keq; s'te kam degjuar mire; harrova te te them se...; s'ke faj; une paguaj.
Grate thone:
gjithmone; cdo here; kurre; e, pra, mire; une t'i bej te gjitha? ; ne te vertete...; e donte puna; edhe ti duhet te ma degjosh mua; c'rendesi ka kjo per ty? ; burre hesapi! ; Ti vetem ne nje vend e ke mendjen.
E kam thene se grate flasin me 16 qoshe. S'e thone kurre ate cka ne te vertete mendojne. Kur burrat duan dicka, e thone fare thjesht.
Nje burre thote: Shko pak tek frigoriferi e me bjer nji birre. Ai nenkupton: Gruaja duhet te shkoje te frigoriferi e t'i bjere nje birre. Grate e kane pak me ndryshe. Gruaja thote: Do ishte mire t'i hiqnim nje boje ketu. Ajo nenkupton: Keshtu, pra mik i dashur. Merr masa qe pa shkuar shume kohe te lyesh shtepine, madje vetem. Ne fakt une do jem gjithe kohen ketu, por vec te te bej vrejtje. Duket se ne fjaline e thene vihet theksi te lyerja bashkarisht, por ajo cka nenkuptohet, pra dhe fjalia e vertete, thote se duhet te lyesh vete. Edhe per organizimin e kohes se lire, grate kane menyren e tyre te te shprehurit. Burri eshte me i drejtperdrejte. Vend te pare ne organizimin e kohes se lire per burrin eshte natyrisht televizori.. Kur ai don ta ndaje kohen e lire me partneren e tij thote thjesht: Shpirt, c'thua?... Shohim film? Ai nenkupton se ai do ta ndaje kohen e vet te lire duke pare nje film me te shumevleresuaren dhe te shumedashuren e tij.
Interesant behet puna kur nje grua do ta ndaje kohen e lire me ate qe ajo e toleron dhe vetem i ben leshime, me partnerin e saj, pra. Ajo thote: Sa mire! Te gjitha gjerat me te bukura ti gjithmone i ben vetem me shoket e tu. Me mua s'ben vaki kurre te besh dicka. (Vini re fjalet gjithmone; vetem; kurre! Ato kane karakter perfundimtar, te patundshem.) Frau nenkupton: Hem, ka kohe qe jetojme bashke, megjithate ti ben akoma c'te don qejfi, megjithse une kam mare zotim te te bej njeri tjeter. Une jam ajo qe duhet te zbavitet, kurse ti duhet te jesh i merzitur, keshtu jemi mare vesh.
Edhe kjo puna e te berit njeri tjeter eshte synim tipik i femrave. Ato madje qellimisht kerkojne per partner njerez qe jane me probleme. Madje per kete ka nje liste rendore:
- 1 - Burra te martuar qe prej sepaku dy vjetesh bejne be e rrufe se do ndahen nga gruaja.
- 2 - Burra mbi te 30- at, qe banojne akoma tek mamaja.
- 3 - Burra qe njohin vetem F . T . Q ( F - futboll; T - televizor; Q - seks)
Grate i kane vene vetes si detyre kryesore qe ne burrave te na shndrrojne ne "tjeter njeri". Te dashura gra, kjo eshte pune qe s'behet. Edhe nenat tona u perpoqen, por s'ia dolen mbane. Ne burrat s'jemi te afte te shndrrohemi. Kjo eshte gjenetike. Burrat jane primitive absolute, por sic e kam thene me pare, te lumtur.
|
|
|
|
|
18/01/2007 - 19:44
|
Kėndvėshtrims

|
Fjalori
Grua: Te kam thene, pra Shqip: Pyet djathin, po s'beson
Grua: Edhe ti duhet te me degjosh ndonjehere Shqip: (ndonjehere duhet zvendesuar me "gjithmone")Une flas, ti qepe.
Grua: Kurre s'me degjon. Shqip: S'me kujtohet mire c'te kam thene, por tani po te them ate cka duhej te ta thosha.
Grua: Ėhė Shqip: E di pėrse e ke fjalėn.
(vijon fjalori)
|
|
|
|
|
19/01/2007 - 18:48
|
Kėndvėshtrims

|
Grua: Po, po, poooooo Shqip: Ai eshte ulur ketu prane, ndaj s'mund te flas si kam qejf.
Grua: Ėhėė, po, ėhė. Shqip: Ti ke shuuuumė tė drejtė.
Grua: Po, po, poooooo, ėhėėėė Shqip: Burrė hesapi
Grua: Ėh, pooooo Shqip: Ma ka pru nė majė tė hundės
Grua: ...gjithmonė... Shqip: Fjalė qė gratė e pėrdorin shpesh. Nė kėtė rast ka kuptimin: Ti e ke fajin.
Grua: ...ēdo herė... Shqip: Ēfarė budalle qenke tiiii!
Grua: ...kurrė... Shqip: E dhėnė kohore e tepruar.
Grua: Mirė, pra Shqip: Jo vetėm qė je budalla, po ti je budalla i budallenjve
Grua: Unė t'i bėj tė gjitha Shqip: Ka ardhur koha qė TI tė bėsh diēka.
Grua: Ti vetėm nė nji vend e ke mendjen. Shqip: Sot s'tė le as tė mė prekėsh
Grua: Ėshtė nė rregull. Shqip: Kam harruar tė tė them
Grua: ... pėr takimin... Shqip: Mos thuaj gjė. Duhet tė vish.
Grua: ... tė mė ndihmosh pak... Shqip: Ti ta bėsh punėn!
|
|
|
|
|
03/02/2007 - 13:25
|
~~~~~~~~~~

|
Jam kurioze te di, nje Burre qe studion 'g'juhet' e grave e ka gjet ekuilibrin e tij me te?
Pervehte jam per bashkpunim!
---------------------- Sa pershtypje me ban kjo 'bote'. Sapo vesh getat, zgjohet nga 'gjumi' dhe nis 'kendon', ne nje kohe qe une kam ven' kufjet dhe qe as'dua te degjoj!!!
|
|
|
|
1 anėtar(ė) nė kėtė temė (1 shfletues dhe 0 pėrdorues anonim(ė))
0 anėtar(ė) :
|