Navigim

2 Faqe V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Tentimet ... (Tundimet)
V
Pinkparadise
postuar 21/08/2006 - 11:13
Postimi #1

Kėndvėshtrims
Iconė e grupit

-Le seul moyen de se délivrer d'une tentation, c'est d'y céder. Résistez et votre āme se rend malade ą force de languir ce qu'elle s'interdit.

E vetmja menyre per ti shpetuar nje tentimi, eshte te mos i rezistosh. Rezistoini dhe shpirti juaj do te semuret duke deshiruar ( pare me zili) ate qe eshte e ndaluar

Eshte e vertete, gjerat/personat/etc qe nuk mundemi ti kemi jane ato qe na bejne me shume "te vuajme" pikerisht sepse jane shume te deshirushme,
por ekzistojne edhe ato qe ne nje moment ose nje tjeter na behen te mundura, te harriteshme,
i kemi aty afer, verete shume afer, thjeshte te zgjasim doren edhe i prekim, i arrisim, BEHEN TONAT...

Sigurisht nuk eshte kaq e thjeshte, jo gjithshka eshte e lejushme...si nga ana ligjore ashtu edhe morale (por po e harrojme ate ligjoren....moralja eshte pika me e paparashikushme apo e levriteshme)

Ok, tentimi ekziston,
Ok te gjithe tentohemi,
Ok eshte mese humane te deshirosh gjera te ndaluara...

Cilat jane limitete tuaja???
Morali juaj eshte me i forte sesa deshirat tuaja???
Mendoni sepse pikerisht ekziston Ndalimi, qe ekziston tentimi??? Apo njera nuk shkon pa tjetren???

Dhe se fundemi, Ti rezistojme apo Jo ēdo tentimi ???
Go to the top of the page

+Quote Post
abs
postuar 24/08/2006 - 15:41
Postimi #2

~~~~~~~~~~
Iconė e grupit

Hmmm, duke folur nga optika ime, tema te tilla jane shume relative, njekohesisht dhe specifike per t`u diskutuar.

Psh: mua me duket absurde te rrish pa ngrene per te qene elegante, dikush me tha njehere te duket ty keshtu ngaqe nuk eshte tema jote personale, po pyet ate qe vuan nga mbipesha cfare do te te thote.

Ne kete drejtim them qe, rezistenca ka te baj thjesht me formimin e njeriut gjate periudhes se femijerise. Dhe nese mbi moshen e pjekurise (pra mbi 18) nga arsyet x nuk ka muajtur njeriu te shembi ate pjese strukture te panevojshme te instaluar ne te, e te ndertoje te vehten, "vuan" ose eshte i terhequr vazhdimisht nga tentimet.

Ps:dikur bliheshin karamele e llokuma per miqte, per te tjeret ishin te ndaluara, athere femijte i merrnin pa leje...thjesht se ishin te ndaluara, por jo qe ju haheshin me vertete karramale psh...

e perseris mendimin qe tentimet kane te bejne me kushtet ne radhe te pare...

+Quote Post
zog
postuar 24/08/2006 - 15:47
Postimi #3

☆ ☆ ☆
Iconė e grupit

QUOTE(abstract)
Hmmm, duke folur nga optika ime, tema te tilla jane shume relative, njekohesisht dhe specifike per t`u diskutuar.

Psh: mua me duket absurde te rrish pa ngrene per te qene elegante, dikush me tha njehere te duket ty keshtu ngaqe nuk eshte tema jote personale, po pyet ate qe vuan nga mbipesha cfare do te te thote.

Ne kete drejtim them qe, rezistenca ka te baj thjesht me formimin e njeriut gjate periudhes se femijerise. Dhe nese mbi moshen e pjekurise (pra mbi 18) nga arsyet x nuk ka muajtur njeriu te shembi ate pjese strukture te panevojshme te instaluar ne te, e te ndertoje te vehten, "vuan" ose eshte i terhequr vazhdimisht nga tentimet.

Ps:dikur bliheshin karamele e llokuma per miqte, per te tjeret ishin te ndaluara, athere femijte i merrnin pa leje...thjesht se ishin te ndaluara, por jo qe ju haheshin me vertete karramale psh...

e perseris mendimin qe tentimet kane te bejne me kushtet ne radhe te pare...

jashtezakonisht e drejte kjo llogjike. topi nuk e lun them.

+Quote Post
zog
postuar 24/08/2006 - 15:56
Postimi #4

☆ ☆ ☆
Iconė e grupit

ne fakt kur thashe topi nuk e lun, e kisha nga entuziazmi. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
sepse po ta mendodh me holle me duket sikur femijt kane me shume te drejte sesa te medhenjt. bile sjellja e tyre perkon me definicionin qe jep ajo shprehja franceze.

femija pikerisht pse guxon, e merr diēka vetem pse i eshte ndaluar edhe kur nuk i duhet, eshte pa semundje mendore e s'ka stresin e te riturve.

te riturit e frenojne veten moralisht per pothuaj ēdo veprim qe e konsiderojne te tepruar ose me pasoja negative ose thjesht tek i cili dyshojne.

+Quote Post
abs
postuar 24/08/2006 - 16:04
Postimi #5

~~~~~~~~~~
Iconė e grupit

natyrisht qe kjo teme eshte shume e gjere dhe e pa mundur te arrihet ne konkluzion me disa rreshta, sado relativ egzakt qe te jene (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

femija eshte duke u njoft me boten, femija eshte duke u prezantuar me te panjohuren, femija e ka disketen e trurit te lire, dhe vec teston e merr pa fund...pa shtres sic e the dhe ti!

tani femijte po ti grupojme fillimisht ne dy grupe kryesore: grupi qe vazhdimisht i thuhet MOS dhe grupi qe i lejohet natyrshem te merret me te gjitha objektet qe ka ne ate dhome ku gjindet...jam e mendimit do shohim qe grupi i pare i femijve ka me shume tendenca tentimesh...

+Quote Post
Pinkparadise
postuar 24/08/2006 - 16:09
Postimi #6

Kėndvėshtrims
Iconė e grupit

nuk eshte e vlefeshme vetem per femijet...

le te marrim te riturit (mqse bejme pjes edhe ne (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) )

psh, nje mashkull kur tentohet nga nje femer, eshte e veshtire te rezitoj, qe do te thot se ne nje moment apo nje tjeter duhet dhe deshiron ta "provoj" dmth qe do bej te mundur edhe pse nuk duhet ...per arsyje morali... me jet pran saja...

ps: shprehja nuk i perket aspak vetem femijeve...

+Quote Post
abs
postuar 24/08/2006 - 16:52
Postimi #7

~~~~~~~~~~
Iconė e grupit

Pink ke te drejte! ne morem femijte per shembull moj qe mos t hypim vete vrap n skene, meqe hype qe hype na thuj naj send please (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Dmth na jep kurojo ta hapim dhe ne gojen (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

+Quote Post
Pinkparadise
postuar 24/08/2006 - 20:22
Postimi #8

Kėndvėshtrims
Iconė e grupit

Tentimet, eshte gjoja te ciles personalisht i jam ruajtur ne maksimum deri me sot,
jo sepse pas nje tentimi nuk do isha e zonja te mbaja pergjejsit e ēfare do lloj akti, kjo aspak,
thjeshte i ruhem tentimeve vetem sepse jane gjera te shpejta, te ēastit, qe behen me vrull,
pa menduar shume, dhe zakonisht jane gjera qe lejne pasoja,

dhe mqse jam tip i kujdesshem ndaj vetes dhe te tjereve, deri me sot i kam rrezistuar,
me fjal te urta, do e thoja qefi ma kishte por b*ēa sma mbante per shkak te rrjethojave te renda nga pas (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

ja eksperjenca ime ne kete fushe ...ishte totalisht personale, dhe nga ana praktike,
per sa i perket anes teorike ju boj hartime sa te dush (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

+Quote Post
abs
postuar 24/08/2006 - 20:46
Postimi #9

~~~~~~~~~~
Iconė e grupit

he niher na hartimo pak (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

ndersa une do te doja te isha ma e cliruar ne kete pike!

ca me ba, ishtu m ka eduku partija (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post
Pinkparadise
postuar 16/01/2007 - 12:50
Postimi #10

Kėndvėshtrims
Iconė e grupit

E pa mundur ti shpetosh....
qe te kuptosh vertete, duhet te provosh...dhe atehere pergjigjet e pyetjeve do vijne vete...dhe sdo kete me mjergull ne mendje...

rezistenca eshte e kot...zakonisht, zemra fiton mbi mendjen ...

+Quote Post
lojtar
postuar 16/01/2007 - 14:56
Postimi #11

Kėndvėshtrims
Iconė e grupit

Me shume i rezistojme tentimeve nga frika per pasojat sesa nga morali. Si femijet me karamelet dhe te rriturit ne dashuriēka nuk kalojne ne akt nga frika. Frike mos t'a marre vesh i shoqi apo e shoqja, frike nga refuzimi i tjetrit, frike nga perspektiva qe tjetri do te te braktise shpejt, etj. etj. Ata qe i rezistojne tentimeve per arsye morale (dmth. ndergjegjjeje) jane burra te rralle. Them burra, sepse i perjashtoj grate dhe femijet nga kjo kategori.

Rasti me i njohur moral eshte ai i tentimeve te Krishtit. Kur them moral, e kam fjalen per moralin e ēveshur nga ēdo aspekt ligjor.

QUOTE(Pinkparadise)
-Le seul moyen de se délivrer d'une tentation, c'est d'y céder. Résistez et votre āme se rend malade ą force de languir ce qu'elle s'interdit.

E vetmja menyre per ti shpetuar nje tentimi, eshte te mos i rezistosh. Rezistoini dhe shpirti juaj do te semuret duke deshiruar ( pare me zili) ate qe eshte e ndaluar

Kjo eshte e vertete vetem per nje kategori njerzish. Ai qe ka karakter, dmth ai qe e di ēfare deshiron dhe qe eshte i mesuar me njefare disipline shpirtrore, e harron shpejt tentimin.

+Quote Post
Zgjidh_nick_tjet...
postuar 17/01/2007 - 16:15
Postimi #12

Kėndvėshtrus
Iconė e grupit

edhe krishti u tentu,jo nga djalli por nga dashuria per njerzit,apo jo?them se dashuria per dicka ose dike qe ben qe tjesh i tentum.

+Quote Post
lojtar
postuar 17/01/2007 - 23:48
Postimi #13

Kėndvėshtrims
Iconė e grupit

Tentimi s'ka te beje me dashurine kur kjo e fundit eshte e ligjshme ose e moralshme. Tentim quajme terheqjen per diēka te ndaluar ose devijuese dhe keqberese per rrugen qe kemi nise me vetedije.

Po e them ket nga qe s'po e kuptoj aluzionin e tentimit te Krishtit nga dashuria per njerezit duke pase parasysh se dashuria per njerezit ishte per Krishtin qellimi kryesor i jetes se vet, po t'i besojme bibles natyrisht. Apo e ke llafin qe dashuria per njerzit e terhoqi Krishtin ne rruge te gabume dhe te paparashikume per ate vete?

+Quote Post
Zgjidh_nick_tjet...
postuar 18/01/2007 - 15:29
Postimi #14

Kėndvėshtrus
Iconė e grupit

Nuk menoj qe mund t jemi te tentum pa dash dicka.Dashuria, per menimin tim, perben forcen me te madhe terheqese qe ushtrohet tek njeriu.Kjo force kur arrin tek ne,provokon tentimin.Tentimi vete mund te jete per dicka te keqe ose per dicka te mire.Kufiri qe ndan te keqen nga e mira varet nga interesat tona personale dhe ato te shoqerise.

+Quote Post
zog
postuar 18/01/2007 - 18:13
Postimi #15

☆ ☆ ☆
Iconė e grupit

QUOTE(Zgjidh_nick_tjeter)
Kufiri qe ndan te keqen nga e mira varet nga interesat tona personale dhe ato te shoqerise.

po te jap nje shembull ta kuptosh ku hyn tentimi tek dashuria, seksi apo e mira dhe e keqja.

per ti dhene kuptim jetes, Ti (une, ai, ajo) vendos te martohesh, te besh dy femije, te kesh nje shtepi me pese dhoma nje makine, pushimet ne plazh e nje rroge prej te themi 2000 eurosh. ket ti e ke objektiv te jetes ose qellim te saj.

dhe i hyn me vendosje rruges tende, e gjen gocen qe do kesh per grua, e i fut nje te martume, e gjen dhe shtepine ose veturen e te ka ngel shume pak per ti shku qellimit deri ne fund, ta zeme rroga. mirepo rruges ndesh nje femer tjeter qe ta heq petllen dhe kujton se e dashuron. ketu tashti fillon tentimi, pasi puna behet e ndaluar :

1. prej ligjit po te duash ti martosh te dyja.
2. prej frikes se te trajtojne imoral e te cenohet morali ne shoqeri, duke mos pas me rritje rroge (pra ate qe kishte ngel nga qellimi jetes) ose frikes se e merr vesh gruja dhe te ndan. e duke te ndare ta merr gjysmen e shtepise ose te rroges.

tani jepi dum shprehjes (nga shkrimi tend) qe une citova. ku futet ajo tek ky shembull ? mu me duket pa rend. ajo qe te ngaterron interesat ty eshte paqartesia tek vetja, ti duke mos dit se ēfare do me fort (qellimin e jetes : nje shtepi, nje grua e dy kalamaj) apo nje flirt me nje qe ta heq trunin, vertitesh e perfundimisht do te tentohesh prej me te lehtes per tu realizu ose qellimit qe ke me prane, te flet me shume e te jep me shume kenaqsi per momentin.
e ketu nuk je i vetem, shumica e njerezve sillen si ty, ngaqe qellimet i kane te vogla ose te shumta e per rrjedhoje dallimin midis tyre nuk e bejne dot lehte.

+Quote Post
lojtar
postuar 18/01/2007 - 18:46
Postimi #16

Kėndvėshtrims
Iconė e grupit

Nuk menoj qe mund t jemi te tentum pa dash dicka.

Eci rruges mbrapa nje personi. Ketij personi i bi portofoli qe eshte tu ju ēa nga dollaret. Personi vazhdon rrugen, une e marr portofolin. Morali (ose me sakte frika qe dikush me ka pare) me thote t'ja kthej portofolin. Puna eshte se une jam pa leke dhe jam i tentum t'a mbaj portofolin per vete.

Ku eshte dashuria ne kete mes?

+Quote Post
zog
postuar 18/01/2007 - 19:04
Postimi #17

☆ ☆ ☆
Iconė e grupit

dashuria them une fillon kur portofolin e fut n'xhep jo pa emocion te forte. ti pa e kuptu ke qejf ta perserish kete exploit tendin edhe here te tjera dhe pret veē rastin.

pastaj ka dhe njerez qe nuk e rrujn per portofola. kan pas qen ca xhaje qe gjujshin ēiftet e reja tek liqeni atificial m'tiron qe veē per shal e kishin menien. ka pas qen dhe nje barcalet me nje xhaje qe po i thoshte njeres "heh e paske rrujt hee, heh paske rrujt," ne tjetra i thot nje moment : ti ke ardh me ashtush apo me ble lesh.

tani po ju jap nje shembull te forte per ta gjet :

psikopatet tek spitali psikiatrik i tiranes kishin hartu plane gjith nates me kalu murin e spitalit. a quhet ky tentim (apo qellim) ?
kur behen gati dhe naten pasi rojet i zen gjumi, dalin n'oborr, ē'te shohin muri spitalit kish ren n'toke prej eres se madhe. atyne ju prishet mendia ngaqe aresyetojne keshtu : plani u prish. muri nuk eshte me pengese per ne. dhe kthehen ne spital perseri.

cila gje i ktheu keta, ose si me thene beri te pa vlefshem tentimin e tyre te madh (po te jete ky i tille) me kalu murin ?

+Quote Post
Zgjidh_nick_tjet...
postuar 18/01/2007 - 20:01
Postimi #18

Kėndvėshtrus
Iconė e grupit

lojtar,portofolin e merr se don ta marresh.Deshira lindi nga nevoja dhe provokoi tentimin.Pastaj deshira esht forme e dashurise.(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
abs
postuar 18/01/2007 - 20:25
Postimi #19

~~~~~~~~~~
Iconė e grupit

mbeshtes mendimin qe tentimi nuk ka lidhje me dashurine. Ajo eshte aq e fuqishme sa edhe pa e prek tjetrin e gllaberon ate (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

+Quote Post
zog
postuar 18/01/2007 - 20:42
Postimi #20

☆ ☆ ☆
Iconė e grupit

lojtar,portofolin e merr se don ta marresh.Deshira lindi nga nevoja dhe provokoi tentimin.Pastaj deshira esht forme e dashurise.(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

jo ēdo njeri e merr portofolin qe gjen. une psh kur isha femije e dorezova nje te tille ne polici. me vone zura be qe mos ta perserisja me, jo se u pendova per ēfare bera por sepse atje dyshuan mos isha une hajdut e mi morren te gjithe shenjat e gishtave ne kopjafiv mbi nje flete.

pastaj lal mos ngul kembe tek mpleksja e dashurise me tentimin, ne ēdo rast, sepse siē po te tregojne shembujt tentimi eshte dukuri shume me e gjere (e kjo gjeresi e ben natyrisht edhe te takohen diku) nga dashurija, e i ndodh edhe atyre qe per kete s'kane nevoje ose nuk e njohin siē eshte rasti femijeve.

+Quote Post

2 Faqe V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 anėtar(ė) nė kėtė temė (1 shfletues dhe 0 pėrdorues anonim(ė))
0 anėtar(ė) :

RSS Lo-Fi Version
Forumi dhe Ditaret Kendveshtrim 2006-2012
Sot ėshtė : 28th July 2025 - 18:02